DE BOEKLANCERING VAN BN’ERS CARICE + HALINA

pic 1

Een boeklancering is een feestje ter ere van het nieuwe boek van een auteur. Is het voor een ‘gewone’ of debuterende schrijver dan vindt dit spektakel meestal plaats in ‘het borrelzaaltje’ van de uitgeverij. Een gevalletje worst case oftewel worst-kaasscenario: statafels, schaaltjes met nootjes, wat kaasblokjes en een paar flessen (huis)wijn. De zaal is gevuld met een handjevol vrienden en familieleden van de schrijver en na niet al te lange tijd staat iedereen weer buiten. Brengen BN’ers een boek uit dan wordt dit heel anders aangepakt, of zeg maar gerust: er wordt flink uitgepakt. Een hippe locatie, flessen bubbels en goodiebags, niets ontbreekt eraan om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Zo ook niet toen de beroemde vriendinnen Carice van Houten en Halina Reijn hun boek Antiglamour in 2013 uitbrachten. De boeklancering was er uiteraard eentje van de tweede categorie. En ik was erbij.

pic 2

In de tijd dat Antiglamour verscheen was ik stagiaire bij de uitgeverij van Carice en Halina, Nijgh & Van Ditmar. Niet alleen was ik niet alleen betrokken bij de redactie van het boek, ook hielp een handje mee bij de boeklancering. Omdat velen van jullie zich misschien afvragen: ‘wat is dat dan precies, zo’n boekpresentatie?’ geef ik jullie een kijkje achter de schermen.

pic 3Mijn collega-stagiaire (links) en ik (rechts). Over antiglamour gesproken…

Fashionably late
De boeklancering van Carice & Halina vindt plaats in het charmante restaurantje Buffet van Odette op de Prinsengracht. Niet alleen één hun favoriete lunchtentjes, ook zo vermeld in het boek. Perfect dus. Er moet nog wel het een en ander gebeuren voor dat het kan feest beginnen dus fiets ik ’s ochtends langs de grachten om de toko mee te helpen inrichten.
Ruim op tijd staat alles op zijn plek. Er is een podium gebouwd, een nieuw decor gefabriceerd en de goodiebags staan netjes op een rijtje om bij afloop door de aanwezigen in ontvangst te worden genomen. Mijn collega-stagiaire Reineke en ik zijn de gelukkigen om bij de gastenlijst – en dus oog in oog – te staan met alle bekende (en minder bekende) vrienden en familieleden van de dames. Om gênante momenten als ‘Ehh wie ben jij ook alweer?’ te vermijden maak er een sport van om zo subtiel mogelijk achter de namen te komen.
Tout bekend Nederland, waaronder beste vrienden Géza Weisz en Manuel Broekman, maar ook voetballer Edgar Davids of oud-GTST’er Carolien Spoor, meldt zich bij ons. Een arsenaal aan roddelfotografen staat de dames buiten in de kou al op te wachten als ze uiteindelijk fashionably late en gekleed arriveren. Na even poseren voor de camera’s – Halina in een weinig verhullende avondjurk en dat in november! – gaan ze naar binnen.

pic 4De paparazzi staat de dames al op te wachten 

Hoewel niet iedereen die was uitgenodigd zich had gemeld (Benja, waar was je nou?) is het goed vol bij Odette. Vooraan staan de showbizzmedia bij het podium te dringen voor het beste beeld en collega-BN’ers praten met elkaar bij. Er komen glazen champagne en heerlijke hapjes linzen met zalm langs als Carice en Halina worden geïnterviewd door Hans Kesting van de Toneelgroep Amsterdam. Ter sprake komt de soms wat ongewone inhoud van het boek en hij stelt ze vragen als: “Wat zijn de drie dingen waaraan een leuke man moet voldoen?”
Hoewel niet iedereen die was uitgenodigd zich had gemeld (Benja, waar was je nou?) is het goed vol bij Odette. Vooraan staan de showbizzmedia bij het podium te dringen voor het beste beeld en collega-BN’ers praten met elkaar bij. Er komen glazen champagne en heerlijke hapjes linzen met zalm langs als Carice en Halina worden geïnterviewd door Hans Kesting van de Toneelgroep Amsterdam. Ter sprake komt de soms wat ongewone inhoud van het boek en hij stelt ze vragen als: “Wat zijn de drie dingen waaraan een leuke man moet voldoen?”

pic 5Hans Kesting vraagt de dames het hemd van het lijf

“En dan nu het fotomoment”
Nadat ze alle drie uitgebreid aan het woord zijn geweest, is het tijd voor de bij boekpresentaties gebruikelijke speech van de uitgever, vleiend met een vleugje humor. Elik vertelt over de totstandkoming van het boek en de eigenaardigheden van de dames daarbij kwamen kijken. Aan het einde van haar praatje kondigt Elik het fotomoment aan. Ze heeft de woorden nog niet uitgesproken of er gaat al een vuurzee aan flitsen af. Geduldig blijven de dames minutenlang geduldig met het boek in hun handen en een glimlach poseren. Daarna is het tijd voor de interviews, waarbij de belangrijkste journalisten een paar minuten apart de tijd krijgen voor wat dieptevragen. Ik ben benieuwd wat ik daarvan in de uitzendingen terugzie vanavond.

Feestje of niet, het werk gaat gewoon door
Al met al is het een ontzettende drukke dag voor de dames en ik krijg het idee dat ze niet echt tijd hebben om er ook maar even bij stil te staan en te genieten. Ik heb ze nog geen glas champagne zien drinken, laat staan dat ze de hapjes hebben geproefd of iedereen hebben begroet.
Als in de middag het programma is afgelopen en de meeste gasten al zijn vertrokken hebben de dames nog even een intiem momentje met hun vriendengroep. Er wordt aan elkaar geplukt, bij elkaar op schoot gezeten en zo wordt de hectische ochtend nabesproken. Na al het gepraat en geknuffel staat niet veel later alweer een taxi voor de deur. Carice moet naar het vliegveld voor opnames in het buitenland. Als ze uiteindelijk wegrijdt hangt er een bedroefde sfeer, maar ondanks dat was het boeklancering om nooit te vergeten.  ***

Nog steeds nieuwsgierig? Zie hier dan nog wat kiekjes van het feestje…

pic 6aShownieuws pakt een momentje alleen met de dames

pic 8Edgar Davids ontkomt ook niet aan een interview door Shownieuws

© alle afbeeldingen in dit artikel A. Schijffelen

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *