HOE IS HET OM MODEL TE ZIJN?
IK ONDERGING EEN BEAUTYMAKE-OVER VOOR FLAIR

Flair

Modellen zijn hot. Tv-programma’s als Hollands Next Top Model krijgen elk seizoen duizenden aanmeldingen en met social media als Instagram lijkt iedereen – met een filter (of drie) – opeens selfmade model. Een leven als Doutzen Kroes of Victoria’s Secret Angel Romee Strijd wordt geadoreerd door vele meisjes. En zeg nou zelf: wie wil nou niet een glamourous leven leiden als topmodel?De hele wereld over reizen, fotoshoots op de mooiste stranden, uitgenodigd worden voor de meest exclusieve feestjes en de creaties van de grootste fashiondesigners ter wereld dragen. Daar zeg ik geen nee tegen.

Toch schijnt het niet allemáál een groot feest zijn. Het is ook vooral hard werken. Heel. Hard. Werken. Je maakt lange dagen en moet veel wachten. Op de raarste tijden je bed uit – of eruit blijven – en je bent altijd maar onderweg. Je hebt nauwelijks tijd voor je vrienden of familie. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vele sit-ups die je moet doen om in shape te blijven. Is dat het allemaal waard?

Ik zal niet ontkennen dat het me, ondanks die negatieve kant van het verhaal, nog steeds wel wat lijkt. Dat je een tijdschrift openslaat en daarin jezelf terugziet, gestijld en gevijld. Om te ervaren hoe dat nou echt is kroop ik een dag in de huid van een model en onderging een beautymake-over voor het lentenummer van Flair. Gewoon om nu eens met eigen ogen te zien what the fuss is all about.

MAKE-OVERDAY
De before-foto’s
Iets te laat en verregend kom ik op een ochtend in maart de sfeervolle studio binnen van Mariëlle Bastiaansen, al ruim 28 jaar stylingexpert in de kappersbranche en bekend van verschillende televisieprogramma’s. Ik val meteen midden in de hectiek. Mariëlle is druk met het kapsel van een van de twee andere meisjes, Lotte, en Debby, het derde meisje, is bezig met het doorpassen van de kleding. Ik word aan iedereen voorgesteld (wat doen al die mensen hier?!) en word vrijwel meteen daarna naar een leeg, licht vertrek geloodst waar de vooraffoto’s van me worden genomen door fotograaf Rolinda. Ik baal een beetje dat ik die ochtend niet wat meer mijn best heb gedaan, maar hé, realistischer dan dit wordt het niet.

Een fashionbloggerlook graag
Na de shoot mag ik naar de kappersstoel waar Mariëlle hardop denkt wat ze ervan zal gaan maken. Ik zie opeens alle seizoenen huilende HNTM-meisjes voor me en ben toch wel opgelucht als ze me vertelt dat ze niets van de lengte wil afhalen. Ze gaat alleen wat veranderen aan het model en de kleur dus zak ik gerustgesteld achterover.

Max Factor

Na de verf- en knipsessie worden de verschillende setjes kleding getoond die styliste Matty Muts voor me heeft uitgezocht. Vooraf had ik aangegeven dat ik vaak zwart draag en dit keer voor een fashionbloggerlook, casual maar toch chic, wilde gaan. (Hoe ironisch.) Er hangen in het rekje veel items met kleur en ik kan bijna niet wachten om ze aan te trekken. Bij het passen blijkt even later niet elk kledingstuk goed te zitten. Tja, ik ben natuurlijk geen samplemaatjesmodel, maar er blijft een mooie jumpsuit over en een ander setje: een grijze, casual broek met een fleurig bloemenshirtje. Om me heen kijkt iedereen nieuwsgierig mee. In de jumpsuit voel ik me uiteindelijk toch wat ongemakkelijk dus raden ze me aan voor het ander setje te kiezen. Je wil niet dat de ongemakkelijkheid later terug te zien is in de foto’s.

Tussen het knippen, verven en passen door ben ik veel aan het wachten, maar ik vermaak me prima. Er klinkt een ontspannen muziekje door de studio en ik blader door wat tijdschriften. Rond een uur of een wordt er een heerlijke lunch bezorgd en verder geniet van alles dat om me heen gebeurt. Visagiste Marie-Sophie Steenaert, ambassadrice en make-upartist van Max Factor sinds 2008, neemt daarna Debby onderhanden en Lotte wordt klaargemaakt voor het schieten van het eindresultaat. Bij iedere nieuwe stap in het proces staat Rolinda naast ons om behind the scene-foto’s te schieten.

Met de verf in mijn haar klets ik met styliste Matty, Flair-redacteur Marlies en Carien (pr-manager bij P&G) en kom zo meer te weten over wat hun rol hier is. Ik begin me te beseffen dat zo’n dag voor hen waarschijnlijk veel zwaarder is dan voor het model: ik zit steeds weer in een andere stoel waarbij iemand aan me zit te plukken terwijl bijvoorbeeld de fotograaf of styliste soms uren moet wachten voordat ze aan de slag kan.

In shock
Hoe later het wordt, hoe meer de stress toeneemt. Vooral bij Mariëlle, want al dat knippen, verven, krullen en stylen kost veel tijd. De verf is inmiddels uit mijn haar gewassen en zo komt mijn nieuwe kleur tevoorschijn. ‘Ik ben in shock!’ roep ik verrast uit als ik de blonde lokken zie. Voordat het in model gebracht wordt, doet Marie-Sophie mijn make-up. Omdat ze mijn mascara nog goed vindt zitten en vanwege de krappe tijd laat ze die zitten. De rest van m’n gezicht maakt ze goed schoon en gaat dan met foundation aan de slag. Als ik Marie-Sophie naar make-uptips vraag hoor ik dat ik best nog wel wat te leren heb. Zo kan je eyeliner beter niet doortrekken tot aan de binnenkant van je oog, daar wordt je blik minder open van. Marlies schrijft bij het horen van dit alles zwijgzaam maar driftig mee. Ik ben benieuwd wat ik hiervan uiteindelijk zal teruglezen in Flair.

make-over

It’s a wrap everybody!
Tegen het einde van de dag, als iedereen inmiddels redelijk gaar is, moeten alleen mijn after-foto’s nog worden genomen. Ook neemt Marlies nog kort een interviewtje bij me af. Van Debby worden de laatste shots geschoten als gastvrouw Mariëlle glaasjes wijn inschenkt en nootjes op tafel zet. Bij een normale shoot gebeurt dit vermoedelijk niet, maar mij hoor je niet klagen. De borrel na zo’n lange, vermoeiende dag is zeer welkom en smaakt heerlijk.

Bijna voel ik me een echt model als ik er op en top uitzie en de laatste foto’s van me worden genomen. Bij elke beweging die ik maak deinst mijn haarbos mee. Helaas heeft mijn haar een eigen wil en telkens als er een pluk verkeerd dreigt te gaan zitten komt Mariëlle aangesneld met een bus haarspray. Nadat het laatste shot is genomen proosten we op een geslaagde dag. Tot slot krijgen we een goedgevulde goodiebag met producten van Wella en Max Factor mee naar huis. Ik ben ontzettend moe van de lange dag, maar ik heb er ook intens van genoten. Een beetje lichtjes in mijn hoofd ga ik naar huis, maar met een grote glimlach en niet te vergeten prachtig haar en fantastische make-up. Misschien is het helemaal niet zo erg als je dit kunt doen voor je beroep. Toegeven: je bent veel aan het wachten en maakt lange dagen, maar de spanning van het eindresultaat en het moment dat je het tijdschrift openslaat zijn het zeker waard. ***

Benieuwd geworden naar het artikel in Flair? Kijk dan hier.
Meer artikelen van Flair-redacteur Marlies kun je vinden op haar blog Mliees.

Flair©Rolinda Windhorst

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

2 Comments on “HOE IS HET OM MODEL TE ZIJN?
IK ONDERGING EEN BEAUTYMAKE-OVER VOOR FLAIR

    • Thanks voor je leuke reactie, Heleen! 🙂 Het was in het begin wel even wennen, maar heel erg leuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *