EEN FESTIVAL ORGANISEREN ZONDER GELD, KAN DAT? NEWBORN FESTIVAL

DSC_0765a

Denk je dat het lukt een festival te organiseren zonder budget? Zonder ervaring en er zonder zelf aan te verdienen? Maar mét grootse dj’s op een van de meest geliefde festivallocaties in Amsterdam, Thuishaven.

Jazeker, dat kan. En dat hebben twaalf vrienden afgelopen weekend bewezen. In korte tijd hebben zij een knaller van een festival op poten gezet, NEWBORN FESTIVAL was daarvan het resultaat. De twaalf bij elkaar geraapte mensen hadden geen geld en ervaring. En, what’s best: ze deden het niet eens voor zichzelf. Klinkt ideaal toch, zo’n ‘gratis’ festival? Nieuwsgierig als ik ben ga ik kijken hoe zij dat hebben aangepakt, wat ze zoal voor elkaar hebben gekregen en vooral: waarom?

newborn vlaf

Enkele dagen voor aanvang van het festival spreek ik Merel – ook wel Mok voor intimi. Mok is de vrouw achter de promotie en social media van het festival en terwijl ik met haar bij de Biertuin in Amsterdam-Oost zit vraag ik haar naar het ontstaan ervan. ‘Het idee van Newborn Festival komt door Frederiek. Je zult haar zo zien, zo komt zo ook flyeren,’ zegt ze al bellend met een biertje in haar ene hand en in de andere een bitterbal. Frederiek werkte voor Orange Babies in Kaapstad, waar Merel zelf ook een tijdje heeft gewoond. Terug in Nederland wilde Frederiek alsnog wat voor het goede doel blijven doen, ze pakte het groots aan en ging voor het opzetten van een festival. Met elf anderen zette zij zich hiermee in voor Orange Babies. De gehele opbrengst ervan gaat naar de stichting die met elke 100 euro een kind redt en de strijd aangaat tegen de oorzaken en gevolgen van hiv bij zwangere vrouwen en baby’s in Afrika. Alle Newborners zetten zich voor honderd procent in voor het doel, zelf houden ze er niets meer aan over dan een leuk feestje, een netwerk en waarschijnlijk een burn-out.

DSC_0804a

Zeventien dj-acts vormen de line-up op 12 september: Shinedoe, Jan van Kampen, Tettero, Nino & Frankie, Philou Louzolo, Charlie Stripe, Last Mood, Rozu, Halve Soul, Reza Althar, Folkert Verdoorn, Boy Boogie B2B Ghetto Chords, Klaproos B2B Philip Young, Primo Disco, Herter, Don Vokoun en last but not least Man with no shadow. Het feest al in volle gang als ik op Thuishaven aankom. Er wordt gedanst, gedronken, door de boys van Handjes van Goud gemasseerd, in de tipi kun je terecht voor een beschildering van je gezicht en ballonnetjes zijn te verkrijgen in het café.

DSC_0744a

Niet alleen de organisatie en de dj’s staan er voor noppes, na een kleine rondvraag blijken ook onder anderen de beveiligers hier geen salaris voor te krijgen. Ik sta even in de dj booth bij Klaproos en daarna een tijdje bij Gijs Tettero waar stagemanager Leonie haar best doet om de drankvoorraad niet al te hard te laten slinken. Ze heeft de avond ervoor al in de Westerunie gewerkt en ook zij staat hier tot het einde van het festival voor niks terwijl ze daarna weer de nacht op haar werk moet doorhalen.

De afsluiter

De afsluiter van de avond op de mainstage is Shinedoe. Ze is naast dj ook producer en labeleigenaar. Haar liefde voor muziek komt door haar Afrikaanse roots, waar ze haar gevoel voor ritme, groove en passie voor energie in muziek vandaan heeft. Naast dat ze erg van techno en house houdt is dit ook de reden dat ze is gaan draaien. Elektronische muziek betekent voor haar vrijheid, want je kunt er alle kanten mee opgaan. Dat Shinedoe besloten heeft hier vanavond te draaien komt doordat ze helemaal achter het goede doel staat dat Newborn steunt. ‘Het gaat niet alleen om te nemen maar ook om te geven.’ En dat is ook precies waar Newborn festival voor staat. ***

DSC_0771a

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *