ZO IS HET OM EEN TUTORIAL VOOR L’ORÉAL EN COSMPOLITAN OP TE NEMEN

IMG_4486

Met een foto kan je geluk hebben en er net toevallig charmant uitzien, maar in een filmpje valt niks te verbergen. Het is confronterend om jezelf terug erin te zien maar bewegend beeld is steeds belangrijker op het web en op alle social mediakanalen. Als model moet je geschikt zijn om in commercials te spelen, bloggers groeien uit tot vloggers en zelfs mijn collega’s bij het Stedelijk Museum zijn regelmatig te gast bij De Wereld Draait Door. Maar zou vloggen of ander camerawerk aan mij besteed zijn? Met een ‘gezellige zachte g’ en hier en daar een slis lijkt het mij nou het niet echt voor de hand liggend. Het werd tijd dat ik dat dan maar eens ging proberen en dus nam ik beautytutorial op. En dat was voor niet de minste: L’Oréal en Cosmopolitan.

IMG_4396a

Voor het bekende tijdschrift Flair had ik al eens een keer eerder een dag als model voor de camera gestaan, maar dat was slechts een fotoshoot. En mijn eendaagse carrière als figurant in de tv-serie Feuten (waarin ik de uitzending op tv trouwens nooit gehaald heb) kan ook niet bepaald als acteerervaring meegerekend worden. Ik kan dus wel zeggen dat ik nul ervaring heb met het opnemen van een commercialfilmpje. En nu dan meteen voor deze grote merken… ehm, wauw.

IMG_4406a
Tutorial over zelf je haar kleuren
Als onderdeel voor een artikel in het blad Cosmopolitan waarin we het nieuwe haarkleuringsproduct Cosmo Casting Crème Gloss gaan promoten nemen we een tutorial op waarin ik samen met een ander meisje, Tuba, de shining star ben. In het filmpje laten we zien dat het heel gemakkelijk is om thuis zelf, alleen of met een vriendin, je haar te kleuren. Voordat we het product gaan uitproberen moeten er natuurlijk wel even before-foto’s gemaakt worden, zowel voor in het tijdschrift als voor op de film. De foto moet uitstralen dat ik die ochtend zo de set in Studio 13 binnengelopen ben. My god wat zou ik er een moord voor doen als ik zo elke ochtend mijn bed uitstapte, maar helaas: niet alleen de after-foto’s maar ook de vooraffoto is volledig gestyled door hair- en make-upartist Hildo Groen, ambassadeur van L’Oréal en bekend van tv-programma’s als Hollands Next Top Model en The Face.

20141022_COSMO_LOREAL_0285_1_JAN2015_Fotografie_DIM BALSEM_websiteBefore ©Dim Balsem

Lights, camera, action
Na de shoot is het tijd voor de echte camerawerk. Tuba en ik krijgen instructies en stap voor stap nemen we de eerste takes op. Daarna word ik op een stoel gezet voor een interview waarbij ik mijn tekst ter plekke mag bedenken. Ik weet het te presteren geen enkele take hetzelfde te zeggen maar dat is niet erg. Na een kwartiertje staat het er op en mogen we laten zien hoe we elkaars haar gaan kleuren. Er wordt goed in beeld genomen hoe we het stappenplan bekijken en aan de slag gaan. Alles klaarzetten, het haar vochtig maken, de tube verf met het potje mixen, schudden en dan aanbrengen vanaf de haarlijn. Professional Hildo houdt alles nauwkeurig vanaf de zijlijn in de gaten maar dat gaan onze lieve kijkers natuurlijk niet zien in het filmpje. Als de haarkleuring bij Tuba er helemaal in zit word ik onder handen genomen. Alles moet meteen goed gefilmd worden want het kan natuurlijk maar één keer gedaan worden.

Er wordt precies getimed hoe lang het product erin zit voordat het uitgespoeld mag worden. Dat spoelen gaat allemaal een beetje provisorisch met koud water want in de studio staat geen echte kappersspoelbak. Maar ja, wie in een haarkleuringstutorial wil zitten moet kou lijden. Daarna gaan we opnieuw de visagie in en mogen we de kleding doorpassen. Ik krijg van stylist Samira een knalrood rokje aan met een grijze trui en intens hoge hakken; Tuba een mintgroen shirt met een panterprint rokje. Met prachtige nieuwe avondmake-up gaan we het shot opnemen waarin we voor het eerst de handdoek van ons hoofd afhalen en we ons haar föhnen voor de spiegel. De huiskamersetting is sfeervol en glamourous. We gaan volgens het script immers naar een feestje en daar hebben we zin in. Zodra dat op camera staat wordt ons haar in model gebracht en is het eindelijk tijd om het resultaat in de spiegel te bekijken. Ook nu staan de cameramannen weer klaar om onze vreugde vast te leggen. Tuba en ik proosten op ons nieuwe haar.

Met het einde van het filmpje zijn we er nog niet want er worden ook nog foto’s van het resultaat geschoten. Als echte pro sta ik inmiddels te poseren.

IMG_4479a
En dan is er nog het laatste interview waarin we vertellen wat we van onze nieuwe haarkleur vinden. Het blijft spannend om zo met een camera op je neus te zitten waardoor er soms een nerveus lachje ontglipt. Maar het is tegelijkertijd ontzettend leuk om te doen en ik kan niet wachten om het resultaat te zien. Na een lange dag staat alles erop en ga ik met mijn eigen kleren weer naar huis. Maar wél met een fabulous nieuwe haarkleur. ***

20141022_COSMO_LOREAL_0650_1_JAN2015_FOTOGRAFIE_DIM BALSEM jpgTadaaa…
©Dim Balsem

 En dan hier de tutorial: 

Nog een paar feitjes:
*Er waren zeker 10 mensen op de set die een rol hadden, Tuba en mijzelf niet meegerekend.
*Het filmpje duurt slechts 1.33 minuten, maar het kost een hele lange dag om alles op beeld te krijgen.
*Het filmpje is ook te bewonderen op: http://www.cosmopolitan.nl/beauty/news/a144146/zo-heb-je-een-nieuwe-haarkleur-in-een-handomdraai-zonder-uren-bij-de-kapper-te-hoeven-zitten/
*Ik was ook te zien als reclamespot voor een youtubefilmpje. Mijn collega zat nietsvermoedend te kijken toen ze me opeens voorbij zag komen.
*Ik was echt heel erg blij met m’n haarkleur.

Durf jij het ook aan om zelf je haar te kleuren?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *