EEN MUSEUMBEZOEK, HOE PAK JE DAT NOU AAN?
5 tips voor de beginnende (verdwaasde) bezoeker

Stedelijk Museum AmsterdamStedelijk Museum Amsterdam, foto John Lewis Marshall

Je herkent het misschien wel: je stapt een museum binnen en hebt werkelijk géén idee waar je moet beginnen. Je slaat jezelf voor je kop dat je je niet even van tevoren hebt ingelezen en weet niet nu niet wat je wil bekijken. Of waar je überhaupt naartoe moet lopen. Wees niet getreurd, je bent niet de enige die wel eens verloren raakt het grote aanbod dat een museum te bieden heeft. 

Ben jij degene die verdwaasd rondloopt op zoek naar een teken van bovenaf dat je de weg gaat wijzen? Probeer bij je bezoekje dan eens de volgende tips uit:

1 Probeer niet alles te willen zien

Álles zien in een museum kan vrijwel nooit, tenzij je héél erg snel kan lopen, kijken en lezen tegelijk. Kies in plaats daarvan voor één of twee tentoonstellingen. Vergeten in te lezen?  Zoek een infobalie en schaam je niet om om advies te vragen. De medewerker achter de balie staat er namelijk niet voor niks. Hij of zij vindt het waarschijnlijk zelfs leuk en kan je ook nog eens over zijn eigen ervaringen vertellen. Durf je niet? Dan liggen er altijd wel brochure(s) over wat er op dat moment in het museum te zien is. Bekijk die en bedenk wat het meest overeenkomt met jouw smaak. De tentoonstelling of collectie die je in het boekje het aantrekkelijkst vindt zul je ook in real life het mooist vinden. Simple as hell. Zo, nu is de keuze snel gemaakt.

2 Ga niet op zoek naar ‘de juiste route’.

Ga nooit, maar dan ook NOOIT op zoek naar ‘de juiste route’. Die is er namelijk vaak niet tenzij er pijltjes staan. Ben je bang dat je verkeerd loopt en dat iedereen in de zaal wel weet hoe het moet? Laat die gedachte dan maar snel los; iedereen in musea doet maar alsof-ie weet waar-ie naartoe moet. Echt waar.

3 Kijk goed om je heen naar aanwijzingen

Soms lijkt het alsof je zelf moet bedenken waar je naar kijkt als je voor een kunstwerk staat. Maar dat is – meestal – niet zo. Daar zijn dingen als zaalteksten voor. Ze hangen doorgaans in groot formaat aan de muur of bij het kunstwerk en over de tekst hebben conservatoren goed nagedacht. Het kan dus lonen nog eens goed om je heen te kijken.

4 Luister in plaats van lezen

Heb je geen zin om (veel) tekst te lezen? Dan is de audiotour je redding! Klinkt old school – en dat is het misschien ook – maar het is wel een ontspannen manier om toch wat te weten te komen, terwijl je tegelijkertijd naar het werk kan kijken. Scheelt je ook weer tijd.

5 Kijk naar wat je begrijpt, niet naar wat je niet begrijpt

Het kan natuurlijk voorkomen dat je na het lezen van de teksten of het luisteren de uitleg alsnog niet begrijpt. Blijf dan niet te lang hangen en ga ook niet eindeloos proberen het te begrijpen. Zelfs de meest ervaren museumbezoeker of grootste kunstkenner heeft soms geen flauw benul van wat de kunstenaar met een werk bedoelt. Laat staan dat jij als leek dat wel zou moeten weten. Loop gauw door en ga op zoek naar een werk dat je wel begrijpt of gewoon mooi vindt. Zo kom je niet onvoldaan en getraumatiseerd thuis en zul je sneller nog eens gaan kijken wat voor moois een museum te bieden heeft.

Zo, nu je de basics weet haast je nu dan maar gauw naar een museum om de tips uit te proberen!

***

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *