IN 4 STAPPEN VAN JE DROOM NAAR JE EIGEN BEDRIJF
met de tips van girlboss Aranka van der Voorden

ondernemen

Afgelopen donderdag was ik op het We Brand 2Gether-event van Bloggernet. Hier spraken vier succesvolle bloggers over verschillende aspecten van bloggen. Eén daarvan was Aranka van der Voorden, oprichter van Fitgirlcode, Jogha en Arankaworld. Ze houdt maar liefst vier (!) Instagramaccounts bij en haar telefoon is praktisch met haar hand vergroeid. De enige anderhalve uur waarvan ze verwijderd is van haar telefoon is tijdens haar wekelijkse yogales.

Bij haar begon het allemaal met een hardloopbroek, vertelt ze. Haar droom was dat hardlopers bij een wedstrijd niet meer in een zwarte hardloopbroek zouden lopen – wat iedereen altijd doet – maar in eentje met een toffe print. Nu is ze eigenaar van het goedlopende en alsmaar groeiende bedrijf Jogha dat sportkleding in diverse prints maakt.

Aranka maakte van haar droom werkelijkheid. En dat kan jij ook doen. Blijf niet met je droom of idee rondlopen, maar ga op onderzoek uit. Bekijk de mogelijkheden. Praat erover met mensen. Maar luister vooral niet naar de mening van vrienden en familie, want die zeggen vaak alleen wat je wil horen helaas. Na al dat gepraat wordt het tijd voor actie, maar er moet zoveel gebeuren. En waar moet je dan beginnen? Met deze 4 stappen ga je gestructureerd van start. 

1 Creëer je eigen droomjob

Bedenk een baan waarmee je jouw droom kan bereiken. Maar iets alleen maar ‘leuk’ vinden is natuurlijk niet genoeg. Je moet er helemaal voor willen gaan, want het zal je hele leven in beslag nemen. En het moet je natuurlijk wel wat opleveren, want je moet jezelf ermee kunnen onderhouden. Dus denk vooral ook goed na over hoe je je geld ermee kan verdienen.

2 Maak een plan

Schrijf een plan. Wat wil je precies gaan doen? Hoe wil je bereiken? Hoe ga je dat aanpakken? Via welke kanalen? Wie heb je daarbij nodig? Maak dit plan voor jezelf en zie het als steun om je doel te bereiken, niet als een verplichting. Maak het plan volledig en sla geen dingen over die je zelf niet relevant vindt of denkt dat komt wel. Dat zijn nou juist de dingen die je later de das kunnen omdoen.

Een handig hulpmiddel voor het maken van zo’n plan is The Business Model Canvas. Een schema waarmee je al je bedrijfsaspecten in kaart brengt. Zo kun je gemakkelijk, in één overzicht zien wat je organisatie inhoudt, wat het verdienmodel is, wie je klanten zijn, je relaties, leveranciers et cetera.

business model canvas

3 Maak een prototype van je product of dienst

Het plan is af. Tijd om een prototype te maken van je product, dienst of service. Op deze manier wordt het tastbaar voor anderen en kun je hen gemakkelijker overtuigen. Je laat zien dat je je plan echt wil realiseren. Dat het niet zomaar een wild idee is, maar een serieuze zaak. So get your ass of the couch and get out of the building!

4 Vind een zak geld of een andere manier om je droom te realiseren

Nu heb je een plan en je gaat ermee aan de slag. Oh, maar je mist nog een zak geld om te kunnen starten? Nou, dan zijn er een aantal wegen om dit geld te bemachtigen. Namelijk via crowdfunding, met het verkopen van aandelen of producten, of via investeerders. Ga niet zomaar iets proberen, maar bedenk vooraf heel goed hoe je aan je geld wil komen. Je kunt natuurlijk meteen al  je aandelen verkopen, maar dat kan maar één keer en dan zie je ze waarschijnlijk nooit meer terug. Wees daarom slimmer dan geld. Kijk rond in je netwerk. Wie kan je helpen? Wissel kennis uit, maak gebruik van je bereik en netwerk. Met het sluiten van barter deals (het ruilen van producten of diensten) kun je heel ver komen zonder dat je zelf loaded hoeft te zijn.

Als je alle stappen hebt doorlopen valt er eigenlijk nog maar één ding zeggen.. GO FOR IT!

LEESTIPS Wil je nog meer inspiratie opdoen of je gewoon helemaal onderdompelen in de
wereld als grote baas van een bedrijf? Lees dan het boek #Girlboss van Sophia Amoruso. Zij begon met het verkopen van vintage kleding op eBay en draait nu met haar kledingbedrijf Nasty Gal een omzet van zo’n 100 miljoen dollar. Niet verkeerd, toch? Ook online ondernemer Anna Nooshin geeft als selfmade women in haar handboek On top tips voor (online) succes. Anna Nooshin

©Sophia Amoruso (l); cover On top (r)

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

2 Comments on “IN 4 STAPPEN VAN JE DROOM NAAR JE EIGEN BEDRIJF
met de tips van girlboss Aranka van der Voorden

    • Thanks! Ik wilde je de link sturen maar je was me al te snel af haha. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *